logo
ΤΕΥΧΟΣ 3, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010  
Μπορείτε να βρείτε προηγούμενα τεύχη
του Newsletter εδώ
 
info@ornithologiki.gr - www.ornithologiki.gr  
 
  line2  
  Your Column Announcements Sponsors Issue Special activities Events news  
lftc

172 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταθέτουν ηχηρή πρόταση
για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

rt2  
  lft top

 


172 περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς και κινήσεις πολιτών καταθέτουν μια ηχηρή πρόταση στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η καταστροφή της φύσης και η κλιματική αλλαγή είναι δύο τόσο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις, που δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά.
Οι φορείς χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά στο σχέδιο νόμου φαίνεται πώς ο «υπερβολικός ζήλος» για προώθηση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην προβλέπεται καμία σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την προστασία της φύσης, παραβιάζοντας έτσι την κοινοτική νομοθεσία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις της Ορνιθολογικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορείτε να διαβάσετε στην κατηγορία «Αφιέρωμα», ή στην ιστοσελίδα μας: http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/wind_farms.php

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Οι τρεις χώρες και η ΕΕ δεσμεύονται να συνεργαστούν
για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών
rt2  
  lft
top
 


Με ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον χαιρετίζουν την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των Yπουργών Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και της ΕΕ ο Δήμος Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών η οποία θα σημάνει μία νέα αρχή και θα δώσει μία ουσιαστική ώθηση στο σχεδιασμό και στο συντονισμό των δράσεων του Πάρκου Πρεσπών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δέσμευση των τριών αυτών χωρών για το Πάρκο Πρεσπών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.spp.gr/article_detail.asp?m=1&e_cat_id=112&e_article_id=203


Φωτογραφίες:
Τοπίο: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ / Φ.Πολίτης
Υπογραφή: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ / Λ.Νικολάου

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Το μέλλον τους είναι στα χέρια σας rt2  
  lft top top  


Στη φωτογραφία αριστερά απεικονίζεται ένας Αρτέμης (Calonectris diomedea) που μεγαλώνει στο νησί Κόρβο στις Αζόρες, μια από τις μεγαλύτερες αποικίες θαλασσοπουλιών στον Ατλαντικό. Οι γονείς του θα περάσουν έξι μήνες περιπλανώμενοι στον ωκεανό, παρά τους ισχυρούς άνεμους και τις θύελλες για να βρουν αρκετή τροφή ώστε να τον κρατήσουν ζωντανό. Αυτός είναι ο μόνος νεοσσός που θα έχουν φέτος.
Όταν μεγαλώσει, θα ψάχνει μόνος του για τροφή κατά μήκος των ακτών της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Αλλά όπως χιλιάδες άλλα θαλασσοπούλια, θα έρθει αντιμέτωπος με φοβερούς κινδύνους.
Τα δολώματα στους γάντζους αλιείας αποτελούν έναν από αυτούς τους κινδύνους, βάζοντας τα πεινασμένα θαλασσοπούλια σε πειρασμό. Αλλά όταν αρπάζουν το δόλωμα, παρασέρνονται κάτω από το νερό και πνίγονται.

Η BirdLife εκτιμά ότι περισσότερα από 200.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο από δολώματα στον Ατλαντικό και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ. Οι ορνιθολογικές οργανώσεις ξέρουν πώς να το σταματήσουν αυτό, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Η BirdLife προωθεί το EU Seabird Action Plan για τα να σταματήσουν οι θανατώσεις θαλασσοπουλιών από τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία.
Το Σχέδιο Δράσης αυτό θα σταλεί στην κ. Δαμανάκη, νέα Επίτροπο για την Αλιεία.
Η υποστήριξή σας θα βοηθήσει να ακουστεί η BirdLife ακόμα περισσότερο:

http://www.birdlife.org/eu/EU_policy/Fisheries_Marine/seabird_pledge.html

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο εταίρος της BirdLife στην Ελλάδα, υλοποιεί πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια, μια από τις βασικές δράσεις του οποίου είναι να διερευνηθεί πώς το ψάρεμα επηρεάζει τα θαλασσοπούλια και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να μειωθεί η τυχαία παγίδευση των θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία. Οι Αρτέμηδες, οι Μύχοι, οι Θαλασσοκόρακες και άλλα θαλασσοπούλια των ελληνικών θαλασσών χρειάζονται την υποστήριξή σας!

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Το Πρόγραμμα LIFE
για την προστασία του Μαυροπετρίτη βραβεύεται!
rt2  
  lft top top  


Το Πρόγραμμα LIFE-Nature "Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στην Ελλάδα" (LIFE 03NAT/GR/000091) βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα καλύτερα Προγράμματα LIFE 2007-2008. Το Πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2007, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τη γνώση και ευαισθητοποίησή μας γι' αυτό το σημαντικό γεράκι, παράλληλα αποδεικνύοντας οτι οι πληθυσμοί του είδους είχαν σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμηθεί κατά το παρελθόν επιτρέποντας έτσι μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση της ευρωπαϊκής και εθνικής κατάστασης διατήρησής του.
Όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε, τον Οκτώβριο του 2003, ο πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα εκτιμιόταν σε 4.500 ζευγάρια. Σήμερα όμως και μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, γνωρίζουμε οτι η χώρα μας φιλοξενεί περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους, δηλαδή κάθε χρόνο στις ελληνικές νησίδες φωλιάζουν περισσότερα από 12.400 ζευγάρια!

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/environment/life/bestprojects/bestnat2007-2008/index.htm
http://ec.europa.eu/environment/life/publications/lifepublications/bestprojects/
documents/bestnat08.pdf


Κείμενο:
Ρούλα Τρίγκου

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
news
lftc Αλκυονίδες Ημέρες Εθελοντισμού rt2  
  lft top 2_1 top

 
Στα πλαίσια των παρεμβάσεών μας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής, η Ορνιθολογική οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά τις «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, ώρες 11:00- 14:00.

Μία ομάδα παιδιών που έχει κατασκευάσει 35 ξύλινες φωλιές, τοποθέτησε τις πρώτες
5 στο Πάρκο «Α. Τρίτσης». Συμμετείχαν 18 εθελοντές και εργαζόμενοι όπου πραγματοποίησαν τις εξής δράσεις: τοποθέτηση ξύλινων φωλιών, έβαψαν το σπιτάκι του δάσους και φρόντισαν τα φυτά, τους θάμνους και δέντρα που είχαν φυτευτεί το προηγούμενο δίμηνο. Έγινε επίσης και ένας περιορισμένος καθαρισμός σε επιλεγμένα σημεία του Πάρκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη εκπαιδευτική παρουσίαση για τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών στο Σπίτι του Δάσους που είναι και το μόνο ηλεκτροδοτούμενο και ενεργειακά αυτόνομα κτήριο του Πάρκου.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Καλωσορίζοντας την Άνοιξη και τα χελιδόνια! rt2  
  lft top 2_2
2_3
 
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνει την εκδήλωση «Χελιδονίσματα 2010» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους για να υποδεχθούμε την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, με τον πιο δημιουργικό τρόπο: φτιάχνοντάς τους μια φωλιά.

Τα υλικά απλά, αλλά ταυτόχρονα και δυσεύρετα! Πηλός, για να αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στις πόλεις και πολύς ενθουσιασμός!
Τα παιδιά με τη βοήθεια μελών και εθελοντών της Ορνιθολογικής θα κατασκευάσουν φωλιές και θα τις πάρουν για να τις τοποθετήσουν σπίτι τους, προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 8-20 Μαρτίου στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής, στο Πάρκο «Φράγμα Θέρμης» στη Θεσσαλονίκη και στο Πάρκο έναντι Γηπέδου στην Έδεσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Πάρκου «Α. Τρίτσης»:
Τηλ. / Fax: 210 23 16 977, e mail: park@ornithologiki.gr

Γραφείο Θεσσαλονίκης:
Τηλ. / Fax: 2310 244 245, e mail: thess@ornithologiki.gr
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
news
lftc Έκθεση φωτογραφίας ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα rt2  
  lft top 2_1
top
 
Η έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ταξιδεύοντας με τα Πουλιά», ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Βέροια μαζί με την Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Βέροιας και τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας.
Η έκθεση παρουσιάζει το μαγευτικό κόσμο των πουλιών διαμέσου του φωτογραφικού φακού 11 φωτογράφων.
Η έκθεση περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες φωτογράφων άγριας φύσης της Ελλάδας.
Εκτός από την παρουσίαση του μαγικού κόσμου των άγριων πουλιών, η έκθεση μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της προστασίας των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους όπως επίσης και τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουμε για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τα πουλιά όσο και για τον άνθρωπο.

Για περισσότερες πληροφορίες,
μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία της Ορνιθολογικής:
Αθήνα: 210 8228704 & 210 8227937,
Θεσσαλονίκη: 2310 244245.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc «Εξερεύνησε τη φύση περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε παιδικά βιβλία» rt2  
  lft top 2_1 top  
Καμιά φορά, όταν θέλω να ξεφύγω από τους τοίχους του δωματίου μου, τότε αναζητώ ιστορίες και παραμύθια. Μου αρέσει πολύ η περιπέτεια, με μαγεύει να ανακαλύπτω περισσότερα για αυτά που ζουν γύρω μας ή μακριά μας. Το καλύτερο σημείο είναι όταν με τη μαμά και το μπαμπά διαβάζουμε μαζί ιστορίες και μετά τις σχολιάζουμε.
Για πείτε μου λοιπόν... Τα κοτσύφια μιλάνε ή μόνο τραγουδούν? Τα γεράνια μπορούν να αγαπήσουν? Οι χελώνες κάνουν ποδήλατο?

Σας περιμένω όλους για να εξερευνήσουμε τη φύση μέσα απ’ το μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Μην αργήσετε!

Αφήγηση παιδικών περιβαλλοντικών βιβλίων επιλεγμένα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εκπαιδευτικό Ανδριάννα Σταθοπούλου.
Σάββατο 06 Μαρτίου 2010, 11:00 π.μ.
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-277004

Τις ιστορίες αφηγείται η Δασολόγος - Περιβ/λόγος Πέρη Κουράκλη.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Άλλες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα rt2  
  lft top top  
Πέμπτη 25/03 - Κυριακή 28/03/2010
Εκδρομή της ΕΟΕ στον Αμβρακικό
Γραφείο Β. Ελλάδας, Καστριτσίου 8, Θεσσαλονίκη,
2310-244245, ώρα 19.00

Παρασκευή 26/02/2010
Συνάντηση εθελοντών, ώρα 19.00 μμ.
Παρουσίαση με θέμα: «Πορτογαλία», ώρα 20.00 
Γραφείο Β. Ελλάδας, Καστριτσίου 8, Θεσσαλονίκη, 2310-244245
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης IBA rt2  
  lft


top top


 


Τι είναι το Δίκτυο των Υπευθύνων Παρακολούθησης για τις ΙΒΑ;

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά
Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (IBA) αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο περιοχών (>10.000 περιοχές), που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των περιοχών αυτών φτάνει τις 196, ενώ οι Υπεύθυνοι Παρακολούθησης περίπου 80.
Το δίκτυο αυτό αποτελεί την πιο πετυχημένη παγκόσμια πρωτοβουλία δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων.

Το Δίκτυο των Υπευθύνων Παρακολούθησης IBA
Σε ολόκληρο τον κόσμο εθελοντές παρακολουθούν τις περιοχές ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και αναλαμβάνουν δράσεις για την προστασία τους.
Επισκέπτονται τις περιοχές και καταγράφουν την κατάστασή τους, τις απειλές που εντοπίζουν, τις δράσεις προστασίας που υλοποιούνται και τα είδη πουλιών που απαντώνται, συλλέγοντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις περιοχές.
Παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών και συνεργάζονται με τοπικούς συλλόγους
για την ανάδειξη της περιοχής.
Η λειτουργία του δικτύου θα συμβάλει καθοριστικά στη διαρκή βελτίωση των διαχειριστικών μέτρων και των αποφάσεων που αφορούν την προστασία των πουλιών
στις IBA στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια.
Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του τελευταίου έτους πραγματοποιήθηκε στις νήσους Στροφάδες. Οι Στροφάδες αποτελούν για πολλά πουλιά τον πρώτο σταθμό, μετά τη διάσχιση της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους την άνοιξη. Η μαζική εξόντωση των εξασθενημένων πουλιών από λαθροκυνηγούς αποτελεί συνήθη τακτική.
Φέτος, για πρώτη φορά καταφέραμε, ύστερα από άσκηση πιέσεων με τη βοήθεια των Υπευθύνων Παρακολούθησης και από κοινού με άλλους φορείς, να υπάρξει φύλαξη της περιοχής την περίοδο αυτή.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;
Το δίκτυο απευθύνεται σε όσους ζουν κοντά, κατάγονται ή επισκέπτονται συχνά μία από τις IBA της χώρας μας και θα ήθελαν να συμβάλουν στην παρακολούθηση αυτής της περιοχής.
Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, παρά μόνο μεράκι και ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, όρεξη και ενθουσιασμός για μάθηση. Κυρίως χρειάζεται δέσμευση για την τελική "υιοθέτηση" μιας περιοχής και την παρακολούθηση της για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Εκπαίδευση Υπευθύνων Παρακολούθησης
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει κατάλληλα όσους θέλουν να ενταχθούν στο δίκτυο, ώστε να σχηματίσει σε όλη την Ελλάδα σταθερές ομάδες Υπευθύνων Παρακολούθησης IBA. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους νέους εθελοντές, που θα ενταχθούν στο Δίκτυο, καθώς και για την επιμόρφωση των μελών του δικτύου. Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιούνται σε μία από τις IBA.

Νέα του Δικτύου μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/caretakers/newsletters.htm

 

Αναφορά 2008
Το 2009 συλλέχθηκαν 32 ετήσιες αναφορές για ισάριθμες περιοχές που αφορούν το έτος 2008, ενώ άνοιξαν 13 νομικές υποθέσεις, ύστερα από ενημέρωση από τους υπεύθυνους παρακολούθησης.
Παράλληλα το 2009 πραγματοποιήθηκαν τα ετήσια σεμινάρια για την επέκταση του δικτύου και την μετεκπαίδευση των έμπειρων μελών, εκδόθηκαν δύο ενημερωτικά δελτία, η αναφορά για τα στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2008 και προετοιμάστηκε υλικό για την προώθηση του δικτύου, ενώ εμπλουτίστηκε ο οδηγός για την συλλογή των στοιχείων.

Από τις αναφορές προέκυψε ότι οι περιοχές δέχονται σημαντικές πιέσεις, ενώ η προστασία τους κατά μέσο όρο είναι από χαμηλή ως μέτρια. Ως συνέπεια η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται ως μέτρια. Στα διαγράμματα παρουσιάζονται οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν οι περιοχές, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθώς και το καθεστώς προστασίας τους.
Οι απειλές οι οποίες παρουσιάζονται στην πλειοψηφία των περιοχών με κυμαινόμενη σοβαρότητα σχετίζονται με τις δραστηριότητες αναψυχής, με το κυνήγι ως δραστηριότητα που προκαλεί όχληση στην περιοχή, καθώς και η απόρριψη απορριμμάτων και η οικιστική ανάπτυξη. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την σοβαρότητα των απειλών, ως πολύ σημαντικές απειλές στις περισσότερες περιοχές αναφέρονται οι δραστηριότητες αναψυχής, η έμμεση θανάτωση των ειδών που πληρούν τα κριτήρια μέσω της λαθροθηρίας και η μείωση των παραδοσιακών χρήσεων γης.

Σε μεγάλο βαθμό τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που εξαρτώνται από τον τύπο των περιοχών για τις οποίες αποστέλλονται στοιχεία. Στην πλειοψηφία τους οι περιοχές είναι υγρότοποι. Εάν κατηγοριοποιηθούν οι περιοχές σε υγροτοπικές (17), νησιωτικές (7), δασικές και ημιφυσικές εκτάσεις (13), αλλά και περιοχές εντός της Αττικής (4), τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρά. Στους υγροτόπους η λαθροθηρία και οι δραστηριότητες αναψυχής είναι οι πλέον συχνά απαντόμενες, ενώ το δεύτερο για τις περισσότερες περιοχές χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική απειλή. Στα νησιά η βόσκηση, η μείωση των παραδοσιακών χρήσεων γης και ο υπερπληθυσμός των ιθαγενών ειδών είναι οι συχνότερα απαντόμενες απειλές, ενώ ως πολύ σημαντική απειλή εμφανίζεται η αλιεία σε περιοχές που τα είδη που αποτελούν κριτήριο είναι θαλασσοπούλια. Στην Αττική όπως είναι αναμενόμενο η απειλή που εντοπίζεται σε όλες τις περιοχές είναι η οικιστική ανάπτυξη.

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα:
ανάγκη για μία σχέση συνύπαρξης
rt2  
  lft top top  


Το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναμένεται να ψηφιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα. 174 φορείς έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους στο σχέδιο νόμου και προτείνουν σειρά μέτρων για τη σωστή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον της βιοποικιλότητας της χώρας.

Η πρόταση των φορέων περιλαμβάνει για πρώτη φορά χαρτογράφηση σε εθνικό επίπεδο της σωστής χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, την οποία εκπόνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στη χαρτογράφηση φαίνονται οι ορνιθολογικά ευαίσθητες στα αιολικά πάρκα περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες και θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Γιατί όμως; Ενώ το σχέδιο νόμου έχει «καλές προθέσεις» και περιέχει λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που στην Ελλάδα αναμέναμε για καιρό (όπως για παράδειγμα η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και η συντόμευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας αδειοδότησης), ο ίδιος νόμος ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στις πολυτιμότερες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου ως έχει, θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα μέσα στους πυρήνες Εθνικών Δρυμών, στις ανέγγιχτες βραχονησίδες και τις βουνοκορφές της Ελλάδας. Αυτό είναι που θέλουμε για το φυσικό περιβάλλον και τις επόμενες γενιές που θα το κληρονομήσουν;

Στην προσπάθεια λοιπόν να δοθούν λύσεις για την κλιματική αλλαγή δημιουργείται ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: η χωρίς όρους πρόσβαση μιας αναπτυξιακής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης. Οι κύριες περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι οι βουνοκορφές και οι ακατοίκητες νησίδες, τα πλέον πολύτιμα οικοσυστήματα που διαθέτει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και η κατασκευή των συνοδών έργων (δρόμοι, γραμμές μεταφοράς ρεύματος, κ.λπ.) αναμένεται να υποβαθμίσει σημαντικά την βιοποικιλότητα στις περιοχές αυτές. Ενδημικά είδη φυτών ή ζώων μπορεί να εξαφανιστούν και ολόκληρες αποικίες προστατευόμενων ειδών πουλιών να εγκαταλειφθούν οριστικά. Επίσης, τα πλέον απειλούμενα είδη της Ελλάδας, όπως π.χ. οι γύπες θα αντιμετωπίσουν άμεσα κίνδυνο πρόσκρουσης - θανάτωσης.

Μάλιστα, σε ότι αφορά στους πυρήνες των Εθνικών Πάρκων και Δρυμών της χώρας, το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι για να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα εντός των ορίων τους, θα πρέπει να έχει εγκριθεί το σχετικό έργο στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) της περιοχής. Όμως, όπως είναι γνωστό, σχεδόν καμία από τις εγκεκριμένες ΕΠΜ των προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας δεν περιέχουν τέτοια περιγραφή, ενώ οι περισσότερες ΕΠΜ δεν έχουν καν εγκριθεί, με αποτέλεσμα πάνω από 50 προστατευόμενες περιοχές να μην έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί!

Οι 174 συμμετέχοντες φορείς πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να θυσιαστεί η φυσική κληρονομιά μας. Άλλωστε, χρειαζόμαστε υγιή και λειτουργικά οικοσυστήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Ορνιθολογικής και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών φορέων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/wind_farms.php

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc COCA-COLA rt2  
  lft
top top
 
Η Coca-Cola αναλαμβάνει δράσεις που αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της φιλοσοφίας της ότι δραστηριοποιείται σε κοινωνίες και όχι απλά σε αγορές, με πρωταρχική κοινωνική δέσμευση την προστασία του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Coca-Cola προωθεί την εξοικείωση των παιδιών με τη φύση και την ανυπολόγιστη αξία της βιοποικιλότητας με τη στήριξη του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο Πάρκο «Α. Τρίτσης».

Ταυτόχρονα, το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas & Coca-Cola Τρία Έψιλον) προωθεί τη σημασία της προστασίας των πάρκων, όχι μόνο για την «υγεία» του πλανήτη, αλλά και για τη δική μας.
Στο πλαίσιο αυτό, συνετέλεσε στη δημιουργία της «Διαδρομής του Δάσους» στο Πάρκο, με ειδική σήμανση για να γνωρίζουν οι επισκέπτες την ακριβή απόσταση που έχουν διανύσει, καθώς και γενικές πληροφορίες σχετικά με το δασικό οικοσύστημα.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

rt2  
  lft
top
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2010, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε και συμμετείχε σε σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τη σημαντικότητα των υγροτόπων και την προστασία τους τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο.

Α. Συνέντευξη Τύπου: «Υγρότοποι της Αττικής: οάσεις με αβέβαιο μέλλον»

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ με θέμα: «Υγρότοποι Αττικής: οάσεις με αβέβαιο μέλλον».
Ομιλητές ήταν ο Θάνος Καστρίτης, Υπεύθυνος ΙΒΑ και προστατευόμενων ειδών ο οποίος αναφέρθηκε στις σχετικές με την ορνιθοπανίδα δράσεις που υλοποιεί η Ορνιθοπανίδα για την προστασία και διατήρηση των υγροτόπων της Αττικής και η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής η οποία μίλησε για την αξία των υγροτόπων της Αττικής για τον άνθρωπο αλλά και τη βιοποικιλότητα της Αττικής, καθώς και τις απειλές που αυτοί αντιμετωπίζουν αλλά και τις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την προστασία του υγρότοπου Βουρκάρι Μεγάρων, κ. Νίνος, έκανε σύντομη παρέμβαση σχετικά με την αξία του υγροτόπου και τη συνεργασία με την Ορνιθολογική.
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι τόσο από ιδιώτες, όσο και από την Πολιτεία καθώς και στο έργο της Ορνιθολογικής.

Β. Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πάρκο «Α. Τρίτσης».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μέλη, εθελοντές, φίλοι αλλά και τα μέλη της παιδικής λέσχης της Ορνιθολογικής «Ξεφτέρια» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για τους Ελληνικούς Υγρότοπους και τα πουλιά που φιλοξενούν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ορνιθολογικής. Το «φλουρί» φέτος το οποίο συνοδευόταν από μια ξύλινη τεχνητή φωλιά για πουλιά, κέρδισε η κυρία Ελένη Χρυσού.

Γ. Συμμετοχή σε παρουσίαση για την Κουμουνδούρου

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργάνωσαν παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προστασία των πολύτιμων υγροτόπων της Αττικής. Παρεμβάσεις όπως παρουσιάσεις για σημαντικότητα των υγροτόπων της Αττικής, όπως και έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας.

Περισσότερα για τους υγροτόπους της Αττικής, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:
www.ornithologiki.gr
www.xpolis.blogspot.com
http://xaidari.blogspot.com
http://vourkari.blogspot.com

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών

rt2  
  lft top top  
Επιτυχής Συνέντευξη Τύπου για το Φοιτητικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι ίσως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.
Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, τρία μέλη της Ένωσης Μορφωτικών Ινστιτούτων Ε.Ε. (EUNIC), το British Council, το Goethe Institut και το Institut Français d'Athènes, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για να υλοποιήσουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση νέων, καλώντας τους να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις με γνώμονα τις αρχές της οικολογίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο Διαγωνισμός υλοποιείται με τη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φοιτητικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών και πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.newgreenpark.gr
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

Εκδηλώσεις
της παιδικής λέσχης «Ξεφτέρια», 2009-2010

rt2  
  lft top top  
Η παιδική παρέα της Ορνιθολογικής «ΞΕΦΤΕΡΙΑ», δημιουργήθηκε με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά και την ενεργοποίησή τους για τα μεγάλα και μικρά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ελάτε και εσείς μαζί μας στο μαγευτικό κόσμο της φύσης και των πουλιών!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα ζώα:
Επίσκεψη σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Αττική.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου και Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» καλωσορίζουν τις Απόκριες:
Κατασκευή αποκριάτικων μασκών με θέματα από το ζωικό βασίλειο.
(24/01) Γραφείο Ορνιθολογικής, Θεσσαλονίκη.
(07/02) Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττική.

Κυριακή 7 Μαρτίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» φτιάχνουν πήλινες χελιδονοφωλιές
και παίζουν το «παιχνίδι της μετανάστευσης».
Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττική.

Κυριακή 25 Απριλίου
Γνωριμία με τους οικότοπους, περιβαλλοντικά παιχνίδια
και κατασκευή πήλινων χελιδονοφωλιών.
Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 16 Μαΐου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» πάνε εκδρομή: Ημερήσια εκδρομή σε βιότοπο της Αττικής.

Κυριακή 6 Ιουνίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
και ετοιμάζονται για διακοπές:
δημιουργία παραμυθιών, κατασκευές, δρώμενα.
Θεσσαλονίκη.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Τεχνητές φωλιές rt2  
  lft top top  
Κάθε σπίτι μια φωλιά!

Φέτος στις γιορτές χαρίστε ένα πρωτότυπο δώρο!
Ξύλινες τεχνητές φωλιές σας περιμένουν για να χαρίσετε ένα πρωτότυπο και μεγάλης αξίας δώρο: καλύτερες συνθήκες και ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα πουλιά που ζουν πλάι μας!

Οι τεχνητές φωλιές όπως και όλα τα είδη οικονομικής ενίσχυσης της Ορνιθολογικής διατίθεται από το Κεντρικό Γραφείο
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα
Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

Ημερολόγιο 2010

rt2  
  lft  


Το Ημερολόγιο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας είναι έτοιμο!

Μπορείτε να περάσετε από τα κεντρικά γραφεία της Ορνιθολογικής
για να το παραλάβετε.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα.
Τηλ.: 210 8228704
Fax: 210 8227937
email: info@ornithologiki.gr

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Μοιραστείτε τις σκέψεις σας! rt2  
  lft top top  


Επέστρεφα από το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό. Δεκέμβρης 2006. Είχα επισκεφθεί μία μεγαλούπολη της Ευρώπης. Μία πόλη ζωηρή, με κίνηση στους δρόμους, με τουρίστες από κάθε άκρη της γης. Επέστρεφα με μία εικόνα αυτής της πόλης ζωγραφισμένη στο μυαλό μου... Η εικόνα το υπέροχου πάρκου 1.420 στρεμμάτων που διατηρείται στα όρια του κέντρου της. Τίποτα δε με συγκίνησε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι. Έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να ξεσκονίσω την Αθήνα, την πόλη με τα χίλια πρόσωπα,προς ανεύρεση πάρκου.
Σύντομα βρήκα τον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", "ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας".
Αιτήθηκα συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα και αμέσως προσκαλέστηκα στο πάρκο
για να γνωρίσω το μέρος και τους ανθρωπους του.
Έχω συμπληρώσει 3 ολόκληρα χρόνια δράσης στο πάρκο. Γύρω από τις λίμνες του, ανάμεσα τα δέντρα του, κοντά στα πουλιά που φωλιάζουν σε κάθε γωνιά του, ανάμεσα στους πολυτάλαντους ανθρώπους της Ορνιθολογικής.
Εκδηλώσεις, γιορτές, σεμινάρια, δράσεις. Όλα σε μια συνέχεια μαγική και πάντα κάτι νέο και επίκαιρο!
Είναι εξαιρετικά σημαντική η ανανέωση και η εμπλούτιση του εθελοντικού προγράμματος της Ορνιθολογικής, που συντελείται χρόνο με το χρόνο, εντός και εκτός των ορίων του Πάρκου. Όλο και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται σχετικά με την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων στη χώρα μας και αναζητά ουσιαστικούς τρόπους δράσης.
Αισθάνομαι περήφανη για το ταξίδι που έχω αρχίσει ως εθελόντρια της Ορνιθολογικής και ξέρω πως όσο περνάει ο καίρος, τόσο δυναμώνει η θέληση των ανθρώπων για την προστασία της πολύτιμης φύσης.

Σας ευχαριστώ,
Ταλίν Απκαριάν
Η στήλη αυτή είναι δικιά σας!
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας με την Ορνιθολογική,
παρακαλώ στείλτε το κείμενο σας στο esarantou@ornithologiki.gr

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  supportUs bootomLinks bootomLinks bootomLinks bootomLinks member    
    footerBanner    
    Copyright © 2009-2010 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία    
         
top top