logo
ΤΕΥΧΟΣ 2, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010  
Μπορείτε να βρείτε προηγούμενα τεύχη
του Newsletter εδώ
 
[email protected] - www.ornithologiki.gr  
 
  line2  
  Your Column Announcements Sponsors Issue Special activities Events news  
lftc Πολιτική & Περιβάλλον rt2  
  lft top 1_1
1_2
 


Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη η θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από προσφυγή των Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρία για την Προστασία της Φύσης και Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το δικαστήριο ερμήνευσε πιστά τον νόμο 1650 για την προστασία του περιβάλλοντος που υποστηρίζει ότι οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας ιδρύονται με Προεδρικά Διατάγματα, και όχι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ισχύουν για 5 μόνο χρόνια.
Είναι μία πολύ θετική απόφαση για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/index.php

Περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα:
http://www.ornithologiki.gr/life/dac/npark/index.htm

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc «Υπουργείο Περιβάλλοντος»;
Νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι.
rt2  
  lft

top top
 


Παρακάμπτοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι, το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε χθες στην υπογραφή πανομοιότυπης και εξίσου προβληματικής ρυθμιστικής απόφασης.

Οι ελπίδες για ένα Υπουργείο που θα δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα της χώρας μειώθηκαν σημαντικά με την απόφαση αυτή. Η πάγια τακτική που ακολουθούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το οποίο μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνο για το θέμα, συνεχίζεται με την υπογραφή της απόφασης χωρίς καμία αλλαγή αμέσως μετά την ακύρωσή της από το ΣτΕ.

Το νέο Υπουργείο φαίνεται να μην αντιμετωπίζει το κυνήγι σαν περιβαλλοντικό,
αλλά σαν πολιτικό ζήτημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις της Ορνιθολογικής για το κυνήγι θα βρείτε στο:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/hunting_reg.php

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Ελλάδα και Μάλτα ενώνουν τις δυνάμεις τους
για την προστασία των θαλασσοπουλιών!
rt2  
  lft top top  


Η συλλογή και η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας της Μάλτας (BirdLife Malta) αποτελούν μια από τις πρώτες προσπάθειες για την ολοκληρωμένη προστασία των Θαλασσοπουλιών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο.
Οι δύο χώρες θα συλλέξουν μαζί σημαντικά στοιχεία για τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου (Puffinus yelkouan), με τη χρήση δορυφορικών πομπών. Ο Μύχος είναι ένα «εγγύς απειλούμενο» ενδημικό θαλασσοπούλι της Μεσογείου που αναπαράγεται σε νησίδες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα αναπαράγονται περίπου 1.500 ζευγάρια, ενώ πολύ μεγάλη είναι η σημασία της χώρας μας κατά την μετανάστευση του είδους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο:
http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/show_article.php?artID=361&locale=gr

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc 6ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών
στη Βόρεια Ελλάδα: «ΚΕΡΚΙΝΕ-ΖΕΙ»
rt2  
  lft


 


Ο Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών (Bird Race) έχει γίνει πια ένας θεσμός της Ορνιθολογικής, όπου αυτοί που παθιάζονται με την παρατήρηση δε χάνουν με τίποτα!

Ο τελευταίος πραγματοποιήθηκε στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της λίμνης Κερκίνης λίγο πριν τα Χριστούγεννα (12/12/2009).
Συμμετείχαν 23 άτομα που σχημάτισαν 6 ομάδες, διένυσαν συνολικά 540km (70-115 Km ανά ομάδα) και κατέγραψαν 107 διαφορετικά είδη πουλιών.
Ο μέγιστος αριθμός πουλιών ανά ομάδα ήταν τα 83 είδη και καταγράφηκε από δύο ομάδες, τα «Κρασοπούλια» (Δ.Βαβύλης, Μ.Τσιλιανίδης, Τ.Μπούνας και Ε. Φουντουκίδου) και τα «Birds out of Limits» (Μ. Παναγιωτοπούλου, Ο.Τζημούλης, Χ.Κουρουζίδης και Κ.Σταφυλίδης).
Ακολούθησαν οι ομάδες «Βασιλόσπινοι» (64 είδη), «Σταρόνια» και
«Ψαρήθρες» (61 είδη), «StringBirds» (58 είδη) και «Νεκροκόρακες» (44 είδη).

Ως σπανιότερο είδος του αγώνα ανακηρύχθηκε ο Χηνοπρίστης (Mergus merganser) τον οποίο παρατήρησαν τα «Κρασοπούλια».
Αλλά σημαντικά είδη που παρατηρήθηκαν ήταν Νανόκυκνος (Cygnus columbianus), Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), Πράσινος Δρυοκολάπτης (Picus viridis) και
Διπλοκεφαλάς (Lanius excubitor).

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
news
lftc Εθελοντικές δράσεις της Ορνιθολογικής:
Δεκέμβρης 2009
rt2  
  lft top 2_1 top

 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο «μήνας» εθελοντισμού στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία!

Στο σεμινάριο εκπαίδευσης εθελοντών (Κυριακή 29/11) συμμετείχαν 15 νέοι εθελοντές και εθελόντριες, ενώ και σε επίπεδο περιεχομένου ήταν το πιο πρωτότυπο και ενδιαφέρον από όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα στο Πάρκο «Α. Τρίτση».

Στην Ημερίδα για τον εθελοντισμό (Σάββατο 12/12), όπου παρουσιάστηκαν όλα τα προγράμματα της Ορνιθολογικής, είχαμε μικρή προσέλευση νέων ενδιαφερομένων λόγω κακοκαιρίας. Ωστόσο, οι νέοι μας εθελοντές μας έδωσαν το κίνητρο να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

Στη Βραυρώνα παρά τις καιρικές συνθήκες οι εθελοντές έκαναν την έκπληξη:
Περίπου 70 άτομα συμμετείχαμε στον καθαρισμό του υγροτόπου την Κυριακή 6/12 και μαζέψαμε περισσότερο από 3 τόνους σκουπίδια περιμετρικά της πλημμυρισμένης περιοχής και στη θάλασσα. Μάλιστα συμμετείχαν και μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας Παρέμβαση, η ΑΝΙΜΑ, εθελοντές άλλων συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Ορειβατικού Συνδέσμου Σπάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες και εθελοντές μας για τη συμμετοχή τους στη φετινή «γιορτή» του εθελοντισμού.



Αν θέλετε και εσείς να ενώσετε τη δύναμη σας με αυτή της Ορνιθολογικής μπορείτε νε γίνετε εθελοντής μας! Εθελοντές γίνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα πουλιά και τους βιοτόπους τους χωρίς να είναι απαραίτητη η ειδική γνώση στα θέματα αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας:
http://www.ornithologiki.gr/scripts/list_volp.php

Σπύρος Ψύχας
Υπεύθυνος εθελοντών
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Σεμινάρια Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών
για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ) 2009
rt2  
  lft top 2_2
2_3
2_4 top
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος τα ετήσια σεμινάρια του δικτύου των Υπευθύνων Παρακολούθησης των ΙΒΑ, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 52 εθελοντές από 32 περιοχές, από το Παραποτάμιο Δάσος Βορείου Έβρου και Άρδα μέχρι τα Όρη Ζάκρου στη Κρήτη και το Δέλτα του Καλαμά.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν για τη Βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και το Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης στην ΙΒΑ των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Στενών Ρεντίνας, ενώ για τη Νότια Ελλάδα τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην ΙΒΑ των λιμνών Τριχωνίδα και Λυσιμαχία και σε συνεργασία με το ΚΠΕ Θέρμου.

Στα σεμινάρια τα μέλη του δικτύου παρακολούθησαν παρουσιάσεις για το πρόγραμμα των ΙΒΑ, τη μεθοδολογία παρακολούθησης των περιοχών, τους τρόπους αντίδρασης σε περιπτώσεις απειλών στην περιοχή τους, τις μεθόδους καταμέτρησης πουλιών και την αναγνώριση τύπων καλύψεως γης Corine. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις πεδίου και εργαστήρι παρεμβάσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός της συμμετοχής στο δίκτυο εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης τεσσάρων Προστατευόμενων Περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των ΙΒΑ, αλλά και το εθελοντικό πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

http://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/caretakers.php

Μαργαρίτα Τζάλη
Συντονίστρια του Δικτύου των Υπευθύνων Παρακολούθησης ΙΒΑ


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ΟΤΕ για την ευγενική υποστήριξη του
στην υλοποίηση των Σεμιναρίων το 2009.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
news
lftc Εθελοντικές δράσεις της Ορνιθολογικής:
Δεκέμβρης 2009
rt2  
  lft top 2_1 top  
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καλωσορίζουν επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου στη νέα φωτογραφική έκθεση
«Ταξιδεύοντας με τα Πουλιά», μια μοναδική περιήγηση στον μαγευτικό κόσμο των πουλιών της Ελλάδας.

Μέσα από 30 σπάνιες εικόνες που συνέλαβε ο φακός 12 Ελλήνων φωτογράφων και πλούσιο συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στο πολύτιμο οικοσύστημα των πουλιών της ελληνικής άγριας φύσης. Παράλληλα, δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να γνωρίσει τη σημασία της προστασίας των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, όπως επίσης και τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουμε για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τα πουλιά όσο και για τον άνθρωπο.

Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό από την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου και για τρεις μήνες,
στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του αεροδρομίου (Αναχωρήσεις, Είσοδος 3).

Η έκθεση είναι προσβάσιμη για όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου και παραμένει ανοικτή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Πρόγραμμα Προστασίας & Ανάδειξης
του Υγροτόπου Βραυρώνας
rt2  
  lft


top top


 


Ο υγρότοπος της Βραυρώνας βρίσκεται στα παράλια της Ανατολικής Αττικής και υπάγεται στο Δήμο Μαρκόπουλου.
Από την αρχαιότητα ήδη, η περιοχή διατηρούσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτος έως τι μέρες μας. Η ύπαρξη του ποταμού Ερασινού, ο κλειστός και ρηχός κόλπος που αναπτύσσεται στις εκβολές του, οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγροτόπο και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αναπτύσσονται γύρω του έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή της Αττικής.

Το φυσικό περιβάλλον
Ο υγροτόπος της Βραυρώνας εκτείνεται από τα όρια του ναού της Αρτέμιδος έως τη θαλάσσια ζώνη όπου και εκβάλλει ο Ερασινός. Σε αυτό το τμήμα μάλιστα υπάρχει παρουσία νερού στον ποταμό όλο το χρόνο.

Ανάμεσα στα είδη πανίδας που ζουν μέσα στα νερά του αξίζει να αναφερθεί η πολύ σπάνια Ντάσκα, ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού με πολύ περιορισμένη εξάπλωση.
Μαζί του, μπορούμε να δούμε να κολυμπούν και Κουνουπόψαρα τα οποία έχει εισάγει
ο άνθρωπος για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενώ κοινές είναι οι Νεροχελώνες,
οι Βαλκανοβάτραχοι, τα Νερόφιδα και τα Χέλια.

Στους καλαμώνες που καλύπτουν τις όχθες του ποταμού φωλιάζουν Νερόκοτες και Νεροκοτσέλες, ενώ κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης βρίσκουν καταφύγιο ερωδιοί όπως ο Μικροτσικνιάς. Στα υγρά λιβάδια βρίσκουν τροφή απειλούμενα είδη όπως
η Χαλκόκοτα, ενώ στις πυκνές λόχμες που αναπτύσσονται κατά σημεία, το Αηδόνι
που μας συντροφεύει με το ξακουστό τραγούδι του.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμυρίζουν από πουλιά την άνοιξη και το χειμώνα, ενώ
τα δέντρα που στέκονται στις όχθες του Ερασινού αποτελούν σημαντικούς σταθμούς ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως το Τρυγόνι, ο Συκοφάγος και ο Κούκος. Οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγροτόπο χρησιμοποιούνται από αρπακτικά πουλιά όπως η Αετογερακίνα και ο Φιδαετός ενώ, τέλος, η παράλια ζώνη παρέχει άφθονη τροφή σε Γλάρους, Γλαρόνια, Ερωδιούς και Αλκυόνες.

Δίκτυο Natura 2000
Ο υγροτόπος και η γύρω περιοχή έχουν ενταχθεί στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας με βάση την Οδηγία 92/43 για την προστασία των οικοτόπων και συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, μέσα από μέτρα και πολιτικές που προωθούν εναλλακτικές μορφές τοπικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός,
η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Τα προβλήματα του υγροτόπου
Η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπινου με το φυσικό στοιχείο έχει διαταραχτεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια.
Η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και λοιπών σκουπιδιών αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα για ον υγρότοπο. Οι παράλιες εκτάσεις μετατρέπονται σε «πίστες» για δίτροχα, τετράτροχα κατά την ξηρή περίοδο, ενώ στην περιοχή παρατηρούνται πολύ συχνά φαινόμενα λαθροθηρίας, λαθραλιείας και παγίδευσης μικρών πουλιών με ξόβεργες.
Τέλος, η οικιστική πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη, ιδιαίτερα στις παρυφές της προστατευόμενης περιοχής.

Η Δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Το πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του υγροτόπου της Βραυρώνας υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το δήμο Μαρκόπουλου.
Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο του 2009. Τα έργα και οι παρεμβάσεις διήρκησαν 8 μήνες και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με την Ειδική Μελέτη/ Τεχνική Έκθεση του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2007 στις αρμόδιες υπηρεσίες και έλαβε τις σχετικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επαναφορά της αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, κάτι που έχει διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνουν:

- Την αποκατάσταση της προστατευόμενης περιοχής με απομάκρυνση
αδρανών υλικών (μπάζα) και σκουπιδιών
- Διαμόρφωση περιηγητικού μονοπατιού επίσκεψης
- Σήμανση της προστατευόμενης περιοχής στα κύρια σημεία πρόσβασης
- Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης επισκεπτών
- Δενδροφύτευση/ δημιουργία αναχωμάτων
- Πολιτικές Παρεμβάσεις για την προστασία του υγροτόπου

Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση/ εκπαίδευση των επισκεπτών, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε μαθητές και σε επισκέπτες. Τον Φεβρουάριο έγινε η πρώτη περιήγηση/ ξενάγηση καθηγητών και δασκάλων Ανατολικής Αττικής στον υγρότοπο της Βραυρώνας προκειμένου να οργανώνονται σχολικές εκδρομές στην Βραυρώνα. Επίσης, έχουν επισκεφτεί τον υγρότοπο της Βραυρώνας τρία σχολεία μέχρι στιγμής με την καθοδήγηση της Ορνιθολογικής



Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Ανάδειξης και Προστασίας του Υγροτόπου της Βραυρώνας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.ornithologiki.gr/vravrona

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
Ο ρόλος των οικοσυστημάτων
rt2  
  lft top top  


Οι ορνιθολογικές οργανώσεις όλου του κόσμου βρέθηκαν στην Κοπεγχάγη φέτος για να διεκδικήσουν την δημιουργία μιας διεθνούς συμφωνίας που θα αντιμετώπιζε την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η συμφωνία αυτή κατέληξε να είναι μόνο ένα κείμενο με τα σημεία ασυμφωνίας των 193 κρατών του ΟΗΕ. Η Birdlife International τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει η βιοποικιλότητα και τα υγιή οικοσυστήματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος κινδυνεύει να παραβλεφθεί.


Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών γίνονται ολοένα και πιο έκδηλες παγκοσμίως, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης ορισμένων ειδών αλλά και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την παροχή των νερών και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών παγκοσμίως. Η λειψυδρία επηρεάζει τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και τα οικοσυστήματα, ενώ η αναγκαστική μετανάστευση ανθρώπων και ειδών από τις πληγείσες περιοχές εντείνει την πιθανότητα συγκρούσεων.
Οι εν λόγω επιπτώσεις θα εμμείνουν για αιώνες, και θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική. Τα υγιή οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, ενώ μπορούν συγχρόνως να αποτελέσουν λύση καθώς απορροφούν σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η πολύχρονη εμπειρία της Birdlife International δείχνει ότι με την γνώση των τοπικών κοινωνιών μπορούν να ενδυναμωθεί τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και η συνοχή της κοινωνίας. Από τους 100 εταίρους της BirdLife, περισσότεροι από 60 βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεπώς, πολλοί από τους εταίρους εργάζονται βρίσκονται σε περιοχές που βιώνουν ήδη τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση της Birdlife International «Σύμμαχοι με τη φύση: Πώς τα υγιή οικοσυστήματα βοηθούν τις πιο ευάλωτες κοινωνίες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή»*
παρουσιάζει περιπτώσεις που δείχνουν ότι:

- η συντήρηση και η αποκατάσταση των δασών ρυθμίζει τη ροή του νερού, αποτρέπει τις πλημμύρες και την καθίζηση του εδάφους, ενώ αυξάνεται τα επίπεδα και την ένταση των βροχοπτώσεων.
- η θέσπιση διαφορετικών γεωργοδασοκομικών συστημάτων δίνει σταθερότητα στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και προλαμβάνει τη λειψυδρία.
- η ορθή διαχείριση των υγρότοπων και των πλημμυρικών περιοχών είναι σημαντική καθώς λειτουργούν ως ταμιευτήρες νερού και άρα ως σημαντικό απόθεμα σε περιόδους της ξηρασίας.
- η προστασία των ακτών οι οποίες ενεργούν ως φυσική παράκτια ανάσχεση, συμβάλλει στη μείωση των πλημμυρών και της διάβρωσης.

Η Birdlife International θεωρεί ότι για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική στις αλλαγές αυτές κοινωνία, οι προτεραιότητες πρέπει να αποφασιστούν σε εθνικό επίπεδο και με συμμετοχικές διαδικασίες. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίσουν την πολιτική τους στην επιστήμη και να αναγνωρίσουν την προστασία των οικοσυστημάτων σε εθνικό επίπεδο ως κομβική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη των τομέων της γεωργίας, της ενέργειας και των μεταφορών πρέπει να έχουν ως γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος.

Η Birdlife International θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα (συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των διεθνών και περιφερειακών ιδρυμάτων και των πολυεθνικών εταιριών) παίξει ρόλο ζωτικής σημασίας: πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αναγνωρίζοντας κατ’ αρχάς τις άμεσες ανάγκες των ευάλωτων χωρών.

Προ πάντων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί ώστε να εξασφαλιστεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα ελαττώσει τις εκπομπές αερίου, ώστε να περιοριστεί η μέση παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2°C.
Η Κοπεγχάγη ήταν μία ευκαιρία που χάθηκε. Αλλά η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας συνεχίζεται.

* Birdlife International «Partners with nature: How healthy ecosystems are helping the world’s most vulnerable adapt to climate change.»

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc ΟΤΕ
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
rt2  
  lft top top  
ΟΤΕ & «Σχέση ευθύνης»:
Ένα πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, τέσσερις άξονες, πολλαπλές δράσεις.

Το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί ο ΟΤΕ με τίτλο «Σχέση Ευθύνης» αναπτύσσεται σε  τέσσερις βασικούς άξονες:
Σχέση Ευθύνης με την αγορά, την κοινωνία, το περιβάλλον και τους εργαζόμενους.
Οι αξίες της Εταιρικής Υπευθυνότητας είναι ενσωματωμένες τόσο στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της εταιρείας όσο και στον καθημερινό τρόπο λειτουργίας της, επιβεβαιώνοντας ότι μια σύγχρονη επιχείρηση οφείλει να επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο τον καλύτερο εαυτό της.
Με το πρόγραμμα αυτό, ο ΟΤΕ εδραιώνει καθημερινά την παρουσία του ως «υπεύθυνου πολίτη», ενώ εμπλουτίζει και αναπροσαρμόζει τις πρακτικές του, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές.

«Σχέση ευθύνης» με το περιβάλλον
Οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους πλέον φιλικούς προς το περιβάλλον τομείς, παρ’ όλα αυτά, εμείς στον ΟΤΕ πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι και δική μας ευθύνη. Έχoντας δεσμευτεί για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, αναπτύσσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις συμβατές με διεθνείς κανόνες και πρακτικές που στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της λειτουργίας μας στο περιβάλλον.

Μία από τις δράσεις μας είναι η στήριξη περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως είναι η υποστήριξη μας των Σεμιναρίων Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ) 2009 της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

Εκδηλώσεις
της παιδικής λέσχης «Ξεφτέρια», 2009-2010

rt2  
  lft top top  
Η παιδική παρέα της Ορνιθολογικής «ΞΕΦΤΕΡΙΑ», δημιουργήθηκε με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά και την ενεργοποίησή τους για τα μεγάλα και μικρά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ελάτε και εσείς μαζί μας στο μαγευτικό κόσμο της φύσης και των πουλιών!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα ζώα:
Επίσκεψη σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Αττική.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου και Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» καλωσορίζουν τις Απόκριες:
Κατασκευή αποκριάτικων μασκών με θέματα από το ζωικό βασίλειο.
(24/01) Γραφείο Ορνιθολογικής, Θεσσαλονίκη.
(07/02) Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττική.

Κυριακή 7 Μαρτίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» φτιάχνουν πήλινες χελιδονοφωλιές
και παίζουν το «παιχνίδι της μετανάστευσης».
Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττική.

Κυριακή 25 Απριλίου
Γνωριμία με τους οικότοπους, περιβαλλοντικά παιχνίδια
και κατασκευή πήλινων χελιδονοφωλιών.
Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 16 Μαΐου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» πάνε εκδρομή: Ημερήσια εκδρομή σε βιότοπο της Αττικής.

Κυριακή 6 Ιουνίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
και ετοιμάζονται για διακοπές:
δημιουργία παραμυθιών, κατασκευές, δρώμενα.
Θεσσαλονίκη.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Τεχνητές φωλιές rt2  
  lft top top  
Κάθε σπίτι μια φωλιά!

Φέτος στις γιορτές χαρίστε ένα πρωτότυπο δώρο!
Ξύλινες τεχνητές φωλιές σας περιμένουν για να χαρίσετε ένα πρωτότυπο και μεγάλης αξίας δώρο: καλύτερες συνθήκες και ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα πουλιά που ζουν πλάι μας!

Οι τεχνητές φωλιές όπως και όλα τα είδη οικονομικής ενίσχυσης της Ορνιθολογικής διατίθεται από το Κεντρικό Γραφείο
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα
Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

Ημερολόγιο 2010

rt2  
  lft  


Το Ημερολόγιο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας είναι έτοιμο!

Μπορείτε να περάσετε από τα κεντρικά γραφεία της Ορνιθολογικής
για να το παραλάβετε.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα.
Τηλ.: 210 8228704
Fax: 210 8227937
email: [email protected]

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Μοιραστείτε τις σκέψεις σας! rt2  
  lft top top  


Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ούτε μια μέρα της ζωής μου χωρίς τα πουλιά. Από μικρό παιδί έβλεπα τα άγρια πουλιά στην αυλή μας να πετούν ανέμελα και μοιραζόμουν μαζί τους το κολατσιό μου, αλλά και σποράκια που αγόραζα με το χαρτζιλίκι μου, για να μπορώ να τα παρατηρώ καλύτερα. Μετά από λίγα χρόνια απόκτησα τα δικά μου ωδικά και οικόσιτα πουλιά. Οι γνώσεις γύρω από αυτά ήταν αρκετά περιορισμένες.
Ό,τι μάθαινα προέρχονταν από εγκυκλοπαίδειες μιας και δεν υπήρχε η πληθώρα των πληροφοριών που υπάρχει σήμερα.

Όμως πάντα με συνάρπαζε ο κόσμος των πουλιών. Όταν δημιουργήθηκε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης» ήμασταν από \τους πρώτους επισκέπτες και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να το επισκεπτόμαστε ταχτικά και να απολαμβάνουμε περιηγητικούς περιπάτους συνοδευόμενες με παρατήρηση πουλιών.

Η αγάπη μου για τα ιθαγενή πουλιά με οδήγησε μετά από χρόνια να θέλω να μάθω όλο και περισσότερα πράγματα γύρω από αυτά. Ψάχνοντας για πληροφορίες στο διαδίκτυο άρχισα να μαθαίνω για το έργο και την δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι χρήσιμες πληροφορίες που έλαβα από το διαδίκτυο αλλά και από τα βιβλία και τις άλλες εκδόσεις της Ορνιθολογικής, στάθηκαν πολύτιμος χορηγός γνώσεων για την συγγραφή άρθρων που είχαν σχέση με τα ιθαγενή και τα οποία κατέθεσα στην αγαπημένη μου ιστοσελίδα http://petbirds.gr/, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότερα μέλη και να ασχοληθούν με την παρατήρηση και αναγνώριση πουλιών.

Η μελέτη των βιβλίων ωφέλησε όχι μόνο εμένα που διεύρυνα την γνώσεις μου, αλλά και τον γιο μου που μελετώντας τα βιβλία της Ορνιθολογικής που άφηνα επιμελώς, δήθεν τυχαία ανοιχτά στο τραπέζι σε καθημερινή βάση, να γίνει σύντομα ένας μικρός ορνιθολόγος. Μελετούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την ονοματολογία και τις διαφορές των πουλιών, τις συνήθειές τους, τον βιότοπο που συναντώνται και σύντομα έγινε ξεφτέρι. Ήταν η ώρα να γραφτεί και στα Ξεφτέρια, τους μικρούς φίλους της Ορνιθολογικής.

Συμμετέχουμε όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες σε αρκετές δράσεις που διοργανώνει η Ορνιθολογική: Διαλέξεις για τα πουλιά, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια παρατήρησης πουλιών, στα Χελιδονίσματα και σε αγώνες παρατήρησης πουλιών. Όσους φίλους και συγγενείς φέρνουμε μαζί μας, είναι γεμάτοι ενθουσιασμό με το πέρας των εκδηλώσεων. Χρόνο με τον χρόνο παρακολουθούμε με μεγάλη μας χαρά την συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που συνεχώς μεγαλώνει.
Αξιόλογη είναι πάντα η συμμετοχή και η προσφορά των εθελοντών που στηρίζουν το πολύτιμο έργο της οργάνωσης. Πάντα ευγενικοί και φιλόξενοι φέρονται με μεγάλο σεβασμό σε όλους τους καλεσμένους των εκδηλώσεων.

Προσωπικά βοηθηθήκαμε πολύ γιατί μάθαμε να αναγνωρίζουμε πλέον πολλά πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, στις περιηγήσεις που πραγματοποιούμε σε υγρότοπους της Ελλάδας, γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά. Μελετώντας τον Οιωνό αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε και να ευαισθητοποιούμαστε για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η μείωση και η μόλυνση των υγροτόπων και η επίδραση στα μεταναστευτικά πουλιά. Μάθαμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, να προσφέρουμε φωλιά και τροφή στα πουλιά κατασκευάζοντας φωλίτσες και ταΐστρες κήπου και δημιουργώντας πράσινες γωνίτσες στον κήπο μας για να βρίσκουν καταφύγιο όσα πουλιά μας επισκέπτονται.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη και τους εθελοντές της οργάνωσης για την πολύτιμη προσφορά τους στο περιβάλλον και στην φύση.

Γεωργία Νικητέα
Συντάκτρια του http://ecoview.gr/




Η στήλη αυτή είναι δικιά σας!
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας με την Ορνιθολογική,
παρακαλώ στείλτε το κείμενο σας στο [email protected]

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  supportUs    
    footerBanner    
    Copyright © 2009-2010 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία    
         
bootomLinks bootomLinks bootomLinks bootomLinks member top top