logo
ΤΕΥΧΟΣ 1, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009  
Μπορείτε να βρείτε προηγούμενα τεύχη
του Newsletter εδώ
 
[email protected] - www.ornithologiki.gr  
 
  line2  
  Your Column Announcements Sponsors Issue Special activities Events news  
lftc Μπορεί να είναι και καταφύγιο άγριας ζωής!
Μια ιστορία με αίσιο τέλος από το κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι
rt2  
  lft top 1_1
1_2
1_3 top
 


Με επιτυχία στέφθηκε η μετακίνηση φωλιάς γερακιών στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Εδώ και χρόνια, ένα ζεύγος βραχοκιρκίνεζων έχει εγκατασταθεί στο κτίριο του ΟΤΕ στην Λεωφόρο Κηφισίας. Πρόσφατα η οικογένεια μεγάλωσε με πέντε νεοσσούς. Λόγω έργων ανακαίνισης & αποκατάστασης που πραγματοποιούνται στο κτίριο ήταν απαραίτητη η μετεγκατάσταση των νεοσσών.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία, η εταιρία και οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στη Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ώστε να προστατέψουν την οικογένεια με τους πέντε νεοσσούς, που είναι αυτόν τον καιρό στη φωλιά, και που όπως λένε και οι ίδιοι, «τους κάνουν παρέα χρόνια τώρα».

Η Ορνιθολογική μαζί με το σύλλογο περίθαλψης ΑΝΙΜΑ και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της OTE Estate - που έχει αναλάβει το έργο αποκατάστασης του κτιρίου - προχώρησαν άμεσα σε μια επιχείρηση «διάσωσης». Για να σωθούν τα νεογνά έπρεπε να μεταφερθούν σε τεχνητή φωλιά, η οποία κατασκευάστηκε αμέσως.

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία:
Μέλος της ΑΝΙΜΑ και παλιός…εναερίτης ανέβηκε με τον εργολάβο και τους εργάτες και τοποθέτησαν τη τεχνητή φωλιά σε ασφαλές σημείο.
Τα μικρά μεταφέρθηκαν και οι γονείς ξεκίνησαν επιτυχώς να τα ταΐζουν στο νέο τους σπίτι. Ήδη πραγματοποιούν τις πρώτες τους πτήσεις, ενώ ο ένας νεοσσός μεταφέρθηκε στο κέντρο περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ αφού δυσκολευόταν στα πρώτα του «βήματα».

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο στο:http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/show_article.php?artID=356&locale=gr
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Έγκλημα στη Θεσσαλία που πληρώνουμε όλοι!
5 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν διακοπή της εκτροπής Αχελώου!
rt2  
  lft top top  


Όπως τονίζουν εμφατικά 5 περιβαλλοντικές οργανώσεις:
WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, οι κίνδυνοι και το κόστος που συνεπάγεται η ολοκλήρωση και λειτουργία του φράγματος στη Συκιά, αλλά και συνολικά το εγχείρημα της εκτροπής του Αχελώου είναι τόσο σοβαρά, ώστε η αγνόησή τους ισοδυναμεί με ασυγχώρητο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=371&locale=gr

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Ασπίδα προστασίας για τη βιοποικιλότητα:
Κοινή πρόταση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων
rt2  
  lft top top  


Το κενό στη θεσμική θωράκιση του ελληνικού φυσικού πλούτου έρχεται να καλύψει
η πρόταση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας που παραδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2009 στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η κοινή πρόταση των οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, προτείνεται ως βάση διαλόγου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεσμικού πλαισίου προστασίας του βιολογικού πλούτου της χώρας.
Σε 18 κεφάλαια, η πρόταση συμπληρώνει σημαντικά κενά στην υπάρχουσα νομοθεσία, εκσυγχρονίζει υφιστάμενες διατάξεις, και ενισχύει το υπάρχον νομικό καθεστώς.

Για περισσότερες πληροφορίες στο:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/index.php

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Καταγραφή σε βίντεο ενός ακόμα σπάνιου είδους
που πέφτει θύμα ανεμογεννήτριας στην Κρήτη
rt2  
  lft top top  


Πρόσκρουση όρνιου σε ανεμογεννήτρια στα Αστερούσια Όρη κατέγραψε για πρώτη φορά ερασιτεχνικό βίντεο στην Κρήτη, προκαλώντας αίσθηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αν και το πουλί το οποίο γεννήθηκε φέτος επέζησε, κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπορέσει να ξαναπετάξει. Το περιστατικό είναι το τρίτο στην Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια αφού το αιολικό πάρκο είναι τοποθετημένο στο όριο υφιστάμενης Ζώνης Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (Δίκτυο Natura 2000).

Το βίντεο είναι μάρτυρας των σοβαρών επιπτώσεων που ενέχει για την ορνιθοπανίδα και τη βιοποικιλότητα γενικότερα ο ανεπαρκής σχεδιασμός αιολικών πάρκων και η πρόχειρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή. Προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χωροθέτηση και η ανάπτυξη αιολικών πάρκων εντός των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων διαδρόμων των μεταναστευτικών πουλιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε το βίντεο στο link:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=381&locale=gr

Περισσότερες πληροφορίες για τις «Οδηγίες για την εκπόνηση της Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης» για τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα από τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στο:
http://www.ornithologiki.gr/docs/politiki/aiolika/aiolika_odigies.pdf

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
news
lftc «Ταξιδεύοντας με τα Πουλιά»:
μια φωτογραφική περιήγηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
rt2  
  lft top 2_1 top  
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καλωσορίζουν επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου στη νέα φωτογραφική έκθεση
«Ταξιδεύοντας με τα Πουλιά», μια μοναδική περιήγηση στον μαγευτικό κόσμο των πουλιών της Ελλάδας.

Μέσα από 30 σπάνιες εικόνες που συνέλαβε ο φακός 12 Ελλήνων φωτογράφων και πλούσιο συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στο πολύτιμο οικοσύστημα των πουλιών της ελληνικής άγριας φύσης. Παράλληλα, δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να γνωρίσει τη σημασία της προστασίας των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, όπως επίσης και τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουμε για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τα πουλιά όσο και για τον άνθρωπο.

Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό από την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου και για τρεις μήνες,
στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του αεροδρομίου (Αναχωρήσεις, Είσοδος 3).

Η έκθεση είναι προσβάσιμη για όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου και παραμένει ανοικτή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Γιορτή των Πουλιών rt2  
  lft top 2_2
2_3
2_4 top
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Γιορτή των Πουλιών σε όλη την Ελλάδα με γιορτές στην Επανομή, στη Βόλβη, στον Άγρα, στην Αγαθούπολη, στην Κερκίνη, στο Κοτύχι, στο Δέλτα Έβρου, στη Δαδιά καθώς και στο Πάρκο «Α.Τρίτση» και στον υγρότοπο της Βραυρώνας στην Αττική.

Μόνο στην Αττική συμμετείχαν 1500 άτομα, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά ήταν παιδιά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να παρατηρήσουν πουλιά ενώ τα παιδιά να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια και διαγωνισμούς.

Παρατηρήθηκαν διάφορα είδη πουλιών όπως ψαραετοί, γερακίνες, κιρκινέζια, κιρκίρια, κορμοράνοι, γαλαζοπαπαδίτσες, πελεκάνοι και σταχτοτσικνιάδες.
Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις είχε η απελευθέρωση 1 σφηκιάρη, 3 γερακίνων,
1 βραχοκιρκίνεζου, 2 μικροτσικνιάδων και 1 νανόμπουφου από τον Σύλλογο ΑΝΙΜΑ
στον Υγρότοπο της Βραυρώνας.

Περισσότερες από 1700 γιορτές οργανώθηκαν συγχρόνως από Ευρωπαϊκές οργανώσεις της Birdlife International από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία, από τη Μάλτα μέχρι την Νορβηγία! Βασική δραστηριότητα σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν η παρατήρηση και η γνωριμία με το μαγικό κόσμο και το θαύμα της μετανάστευσης των πουλιών.
Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, συμμετείχαν 35 χώρες και περισσότερο από 63,000 άτομα.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια rt2  
  lft


top top

 


Από φέτος είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας», το οποίο υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (SPA) κατά την περίοδο 2009-2012.
Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου στην Ελλάδα, μέσω της εφαρμογής στοχευόμενων δράσεων διατήρησης σε 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες και προτεραιότητες που καθορίζονται από τα Διεθνή Σχέδια Δράσης για τα δύο είδη.
Η έρευνα πεδίου, που διεξάγεται στον ελληνικό νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο, αφορά την καταγραφή των θαλασσοπουλιών στη θάλασσα, όσο και την καταγραφή και παρακολούθηση των αποικιών τους στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Βόρεια Δωδεκάνησα,
τη Ζάκυνθο, τα Κύθηρα - Αντικύθηρα και το Β. Αιγαίο.

Βασικές δράσεις του Προγράμματος:

• Επιστημονική παρακολούθηση επιλεγμένων αποικιών των δύο ειδών
(Αιγαιόγλαρος και Θαλασσοκόρακας)
• Τοποθέτηση πομπών στα θαλασσοπούλια, με σκοπό να διαπιστωθεί που κινούνται εγκαταλείποντας τις αποικίες τους και ποιες είναι οι σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας τους
• Τα παραπάνω στοιχεία θα συμβάλλουν στον προσδιορισμό των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (IBA) στο Θαλάσσιο Περιβάλλον
• Σε συνεργασία με τους τοπικούς ψαράδες, διαπίστωση πώς το ψάρεμα επηρεάζει τα θαλασσοπούλια και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να μειωθεί η τυχαία παγίδευση των θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία
• Έλεγχος ειδών εισβολέων σε βραχονησίδες με σημαντικές αποικίες θαλασσοπουλιών
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε κύρια νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους

Μέρος του Προγράμματος αποτελεί και το Πρόγραμμα Καταγραφής Θαλασσοπουλιών στη Θάλασσα (ESAS), στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί εθελοντές.

Τηλεμετρία

Μια από τις βασικές δράσεις του Προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια είναι η τηλεμετρία, δηλαδή η παρακολούθηση των πουλιών μέσω της τοποθέτησης δορυφορικών πομπών με σκοπό την συλλογή στοιχείων για τις καθημερινές ή/και μεταναστευτικές διαδρομές των θαλασσοπουλιών.

Στην Ελλάδα, γίνεται για πρώτη φορά συστηματική παρακολούθηση των μετακινήσεων των θαλασσοπουλιών με τη χρήση καταγραφέων δεδομένων με δέκτη GPS. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν τη λεπτομερή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων, καθώς και των θέσεων των πουλιών. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για την χρήση του χώρου του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους, αλλά και για τις κινήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ορνιθολογική, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θαλασσοπούλια και το Πρόγραμμα Life μπορείτε να βρείτε στο:
http://www.ornithologiki.gr/gr/seabirds/index.php

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc Δορυφορική Παρακολούθηση
Μετανάστευσης Μαυροπετριτών
rt2  
  lft
top top
 


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης των Μαυροπετριτών από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής τους,
στη ΝΑ Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, με στόχο τη διερεύνηση των μεταναστευτικών διαδρομών που ακολουθούν τα πουλιά. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ελαφροί, ηλιακοί πομποί δορυφορικής κάλυψης μέσω του συστήματος ΑRGOS, το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες για την παρακολούθηση των μετακινήσεων διάφορων ζωικών ομάδων.
Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία ελαφρύτερων πομπών έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης και μικρότερων ειδών πουλιών, όπως ο Μαυροπετρίτης.
Σε συνέχεια του Προγράμματος LIFE «Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη
(Falco eleonorae) στην Ελλάδα», δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε 4 Μαυροπετρίτες (2 ενήλικα και 2 νεαρά άτομα) στην περιοχή της Άνδρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μελέτη και διατήρηση των θαλασσοπουλιών στην Ελλάδα» με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Η μελέτη αυτή διενεργείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με Γερμανούς επιστήμονες ειδικούς σε θέματα δορυφορικής παρακολούθησης Μαυροπετριτών.
Ανάλογες δράσεις έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία (Βαλεαρίδες νήσοι) και στη Σαρδηνία και έχουν δείξει ότι σε αντίθεση με την παλαιότερη αντίληψη ότι οι Μαυροπετρίτες μεταναστεύουν κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, αυτοί διασχίζουν την έρημο Σαχάρα, προκειμένου να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους.
Οι τέσσερις Μαυροπετρίτες ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς την Αφρική τον Οκτώβριο. Η παρακολούθησή τους θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ώστε να καταγραφούν οι διαδρομές των πουλιών και κατά την επιστροφή τους στους τόπους αναπαραγωγής τους, τις ελληνικές νησίδες.

Ρούλα Τρίγκου
(Συντονίστρια Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης)

«Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού Μαυροπετρίτη, δηλαδή στη χώρα μας φωλιάζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 12.000 ζευγάρια. Όπως φαίνεται και από το χάρτη, όπου απεικονίζεται η μεταναστευτική διαδρομή των τεσσάρων Μαυροπετριτών στους οποίους τοποθετήθηκαν πομποί, οι Μαυροπετρίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ακολουθούν τη διαδρομή του Νείλου, δηλαδή κινούνται ανατολικότερα της Σαχάρας, γεγονός που τους προφυλάσσει από τις αντίξοες συνθήκες διάσχισης της ερήμου».

Jakob Fric
(Συντονιστής Δράσεων για τον Μαυροπετρίτη)

«Παρόλο που ο Μαυροπετρίτης είναι από τα καλύτερα μελετημένα πουλιά στην Ελλάδα, οι μεταναστευτικές του διαδρομές και οι περιοχές διαχείμασής του στην Αφρική παραμένουν άγνωστες. Η παρούσα μελέτη μας δίνει την ευκαιρία να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα και να αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική διατήρηση του είδους».

Τάσος Δημαλέξης
(Επιστημονικός Διευθυντής Ορνιθολογικής)

«Ο Μαυροπετρίτης είναι ένα μεταναστευτικό είδος που τρέφεται με μεταναστευτικά πουλιά, επομένως αποτελεί έναν από τους πιο ευαίσθητους δείκτες για τη μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στα πουλιά. Ένα από τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεταναστευτικά είδη πουλιών στα επόμενα χρόνια, είναι η επέκταση της αφιλόξενης ζώνης της ερήμου Σαχάρας, που θα αυξήσει τους κινδύνους και τις δυσκολίες για τα είδη που προσπαθούν να τη διασχίσουν. Η διερεύνηση του κατά πόσο οι Μαυροπετρίτες που αναπαράγονται στην Ελλάδα και αποτελούν τη συντριπτική
πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, διέρχονται πάνω από τη Σαχάρα ή την παρακάμπτουν κατά τη μετανάστευσή τους, θα μας δώσει στοιχεία για να μπορέσουμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην επιβίωση του είδους».

Τον Οκτώβριο, οι τέσσερις Μαυροπετρίτες ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς την Αφρική. Και τα τέσσερα ξεκίνησαν από το νησί της Άνδρου και ταξιδεύουν με προορισμό τον τόπο διαχείμασής τους, στη ΝΑ Αφρική και τη Μαδαγασκάρη.

Παρακολουθήστε στην ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής τη διαδρομή του κάθε πουλιού
και δείτε την απόσταση που διανύει κάθε φορά, μέχρι να ολοκληρώσει το μεταναστευτικό του ταξίδι:
http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/program/satellite.ht


rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Η μαγεία του Birdwatching rt2  
  lft top top


 


«Μια δραστηριότητα στη φύση αλλά και στην πόλη που προσφέρει πολλά οφέλη
στην παρατήρηση και στο περιβάλλον».

Τι είναι το περιβόητο birdwatching?

Πολλοί νομίζουν ότι το birdwatching είναι η απόλαυση της παρατήρησης όμορφων πλασμάτων στη φύση. Αυτό δεν είναι birdwatching. Όλοι μπορούν να απολαύσουν το ωραίο θέαμα των κύκνων σε μία λίμνη. Δεν υπάρχει ειδικός όρος γι’ αυτό.
Άλλοι λένε ότι birdwatching είναι η αναζήτηση της συγκίνησης από την παρατήρηση σπανίων ή ασυνήθιστων πουλιών ή ειδών που απαντούν μόνο σε ορισμένα μέρη,
π.χ. σε κάποιο νησί, ή σε συγκεκριμένα οικοσυστήματα, π.χ. σε ψηλά βουνά.
Αυτό (που στην ακραία του μορφή - το κυνήγι παρατηρήσεων νέων ειδών - αποκαλείται twitching) επίσης δεν δίνει απάντηση στο τι είναι το birdwatching. Ναι μεν είναι ο λόγος για τον οποίον εκατομμύρια παρατηρητών ταξιδεύουν για να έχουν συγκινήσεις (χιλιάδες έρχονται και στην Ελλάδα), όμως όλοι τους είναι ήδη «φτασμένοι» παρατηρητές πουλιών.
Εκείνο που φέρνει κάποιον στον κόσμο των πουλιών είναι η περιέργεια. Είναι εκείνη η ακαταμάχητη δίψα για γνώση, για κατανόηση του τι είναι αυτό που βλέπεις. Δεν είναι το ωραίο θέαμα των φτερωτών πλασμάτων που σε κάνουν να πάρεις τα κιάλια, τον οδηγό αναγνώρισης, και να ξοδέψεις, συνολικά, χρόνια από τη ζωή σου γυρίζοντας έξω. Είναι η ανάγκη να πάψεις να είσαι ξένος μέσα σε αυτό το χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αυθεντικοί birdwatchers έχουν τουλάχιστον μία αγαπημένη, «δική» τους περιοχή που τους αρέσει να επισκέπτονται συνέχεια και να γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν το κάνουν επειδή αυτή η περιοχή τους βολεύει, είναι επειδή εκεί αισθάνονται πολύ άνετα και νιώθουν όπως ελάχιστοι homo sapiens μπορούν να νιώσουν σήμερα.
Κάθε επίπεδο που κατακτάς (μαθαίνοντας το πώς φαίνεται ο Γαλαζοκότσυφας στο πεδίο, ποιο είναι το κάλεσμα του Φανέτου, το κελάηδημα του Κοκκινοτσιροβάκου, η γαμήλια πτήση της Ωχροκελάδας, το αερογλίστρυμα του Όρνιου, το πέταγμα του Ληστόγλαρου,
η συμπεριφορά του Ρωσότρυγγα) σε βάζει όλο και περισσότερο «μέσα στο παιχνίδι».
Σιγά σιγά, αρχίζεις να κατανοείς τι είδη περιμένεις σε κάθε μέρος κάθε εποχή. Γνωρίζεις τις διαφορές ανάμεσα σε πρώτη, δεύτερη, τρίτη εβδομάδα του κάθε μήνα. Αναγνωρίζεις ακόμη και ελαφρές διαφορές στο βιότοπο ανάλογα με τα είδη πουλιών που συναντάς.
Και βέβαια, μαθαίνεις να αναγνωρίζεις «στο λεπτό» τις επεμβάσεις του ανθρώπου πάνω στους βιότοπους των πουλιών.
Από τη στιγμή που είσαι μέσα, αρχίζουν να σε ενδιαφέρουν οι Αγώνες Παρατήρησης, δηλαδή Αναγνώρισης, Πουλιών, η αναζήτηση εμπειριών, τα ταξίδια, τα όνειρα για να δεις κάτι σπάνιο, κτλ. Η αρχή όμως., βρίσκεται πάντα στην ανάγκη να συμμετέχεις σε αυτό το θέατρο της φύσης. Να μην είσαι «απ’ έξω».
Στην πορεία, καταλαβαίνεις ότι το «χόμπι» σου δεν έχει πρωταθλητισμό. Ακόμα και στους Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών οι νικητές κερδίζουν γνώση. Αντιλαμβάνεσαι γρήγορα ότι εκτός από την προσωπική του απόλαυση, πρέπει να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορεί την ορνιθοπανίδα γιατί αντιμετωπίζει δεκάδες απειλές και προβλήματα.
Και νιώθεις ικανοποιημένος όταν βάζεις ένα λιθαράκι σε μία δράση προστασίας ή όταν προσθέτεις μία ψηφίδα στη μελέτη της βιολογίας τους. Ποιο άλλο χόμπι συνδυάζει τόσα πολλά? Μάλλον κανένα...

Κώστας Παπακωνσταντίνου


Παρατηρώντας τα πουλιά της πόλεις

Η παρατήρηση των πουλιών στην πόλη είναι μιας πρώτης τάξης εκπαιδευτική εμπειρία για τους νέους παρατηρητές.
Όταν αναφερόμαστε στην παρατήρηση πουλιών, το μυαλό τους πηγαίνει σχεδόν πάντα σε περιοχές όπου η φύση οργιάζει και η ανθρώπινη παρουσία είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Έτσι, η παρατήρηση πουλιών στη πόλη για πολλούς θα μοιάζει σαν το ψάρεμα σε μια πισίνα! Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου το τσιμέντο κυριαρχεί και οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν συνεχώς, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα μόνα πουλιά που ζουν εκεί είναι περιστέρια και σπουργίτια. Αρκετά είδη πουλιών έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στο ιδιόμορφο αστικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι έχουμε δει χελιδόνια ή σταχτάρες να φτιάχνουν της φωλιές της σε κτίρια και να πετούν πάνω από δρόμους και πλατείες.
Πολλά περισσότερα είδη μπορούμε να δούμε αν κάνουμε μια μικρή βόλτα σε οποιοδήποτε πάρκο, άλσος, ή γενικότερα σε οποιαδήποτε «νησίδα» πρασίνου μέσα στην πόλη.
Τα πουλιά δείχνουν να έχουν συνηθίσει την παρουσία του ανθρώπου και η προσέγγιση της γίνεται πιο εύκολα.
Το παράδειγμα της Αθήνας, της μεγαλύτερης και πιο άναρχα δομημένης πόλης της Ελλάδας, είναι χαρακτηριστικό. Ακόμα και το πολυσύχναστο κέντρο παρουσιάζει ευκαιρίες παρατήρησης. Η ύπαρξη του Εθνικού Κήπου, των λόφων Φιλοππάπου, Λυκαβηττού και του βράχου της Ακρόπολης σε μικρή απόσταση μεταξύ της δημιουργεί ένα δίκτυο σημαντικών για τα πουλιά περιοχών με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα να αυξάνει κατακόρυφα.
Μέσα στα πάρκα, μένουν όλο το χρόνο στρουθιόμορφα, της ο Σπίνος, ο Κοκκινολαίμης,
ο Καλόγερος και ο Κότσυφας, ενώ στα βράχια των λόφων (και σε μεγάλα κτίρια) φωλιάζουν Βραχοκιρκίνεζα και Κουκουβάγιες. Την άνοιξη δε, πλήθος μεταναστευτικών πουλιών της οι Μυγοχάφτες, τα Αηδόνια και οι Κούκοι σταματούν για ξεκούραση προσφέροντας ευκαιρίες παρατήρησης.
Το καλοκαίρι τα Χελιδόνια, τα Σπιτοχελίδονα καθώς και τα τρία είδη Σταχτάρας γεμίζουν τον ουρανό κυνηγώντας έντομα, ενώ οι Τσαλαπετεινοί αποτελούν πλέον συχνό θέαμα και αρκετά ζευγάρια φωλιάζουν σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό.
Την ίδια εποχή ακούγονται και Γκιώνηδες, ενώ αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να δούμε μέχρι και Μαυροπετρίτη να γυροφέρνει πάνω από το κέντρο! Ο χειμώνας φέρνει τα μεγάλα κοπάδια από Ψαρόνια και μαζί της τα Ξεφτέρια και της Πετρίτες που παραμονεύουν για κάποιο απρόσεκτο πουλί που θα αποτελέσει γεύμα, ενώ οι Καρβουνιάρηδες κάθονται στην άκρη των κτιρίων και στα μπαλκόνια νιώθοντας σαν στο σπίτι της. Άλλα πουλιά, της οι Λευκοσουσουράδες, μαζεύονται σε μεγάλα roosts σε λίγα σημεία, της τα δέντρα έξω από γνωστό ξενοδοχείο του κέντρου. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης, φανταστείτε τι γίνετε στα προάστια, ιδιαίτερα αυτά που γειτνιάζουν με της ορεινούς όγκους της Πεντέλης, του Υμηττού και του Αιγάλεω.
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο σημείο στη πόλη για παρακολούθηση πουλιών, με 177 είδη να έχουν παρατηρηθεί, ανάμεσα της και εξαιρετικά σπάνια (για την περιοχή) της ο Μαυροπελαργός, ο Νανοπρίστης και το Διπλοσάινο. Γεγονός είναι, λοιπόν, ότι αρκετά είδη πουλιών καταφέρνουν και προσαρμόζονται της ιδιαίτερες συνθήκες της πόλης και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία. Έτσι, η παρατήρηση πουλιών στην πόλη είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και μιας πρώτης τάξης εκπαιδευτική εμπειρία στην οπτική αλλά και ακουστική αναγνώριση κοινών ειδών.

Λευτέρης Σταύρακας


Περισσότερες πληροφορίες για το birdwatching μπορείτε να διαβάσετε στον Οιωνό
στην ιστοσελίδα μας:
http://www.ornithologiki.gr/gr/oiwnos/cur/index.php

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Οι Μινωικές Γραμμές, Blue Star Ferries, SUPERFAST FERRIES,
τα Θαλασσοπούλια και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE.
rt2  
  lft

top top
 
Οι Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε., η Blue Star Ferries και η SUPERFAST FERRIES
δέχθηκαν να υποστηρίξουν στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος
«Concrete Conservation Actions for the Mediterranean Shag and Audouin’s Gull
in Greece, including the Inventory of Relevant Marine IBAs».

Οι εταιρείες, έπειτα από αίτημα της Ορνιθολογικής, παρέχουν δωρεάν εισιτήρια προκειμένου να γίνουν απογραφές των θαλασσοπουλιών με βάση τη μεθοδολογία European Seabirds at Sea (ESAS).

Η μέθοδος αυτή απογραφής εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στην απογραφή και στην παρατήρηση των θαλασσοπουλιών καθώς εκπαιδευμένοι εθελοντές καταγράφουν, κατά τη διάρκεια του πλου, τα θαλασσοπούλια στο φυσικό περιβάλλον τους.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους ανθρώπους των Μινωικών Γραμμών και Attica Group (Blue Star Ferries και η SUPERFAST FERRIES) για την ευγενική χορηγία τους, η οποία θα δώσει στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την ευκαιρία να αποκομίσει στοιχεία και γνώσεις για τα ελληνικά θαλασσοπούλια, που θα ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρώσει αλλιώς.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Εθελοντισμός rt2  
  lft top top  
Αρκετά πλούσιο είναι το πρόγραμμα της ερχόμενης περιόδου σε εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια που έχουν σχέση με τον εθελοντισμό:

1. Με αφορμή την Ημέρα Εθελοντισμού (5/12), θα γίνει όπως και ακριβώς πριν ένα χρόνο παρέμβαση στον υγροβιότοπο της Βραυρώνας με τη συμμετοχή μελών, εθελοντών και εργαζομένων της Ορνιθολογικής. Η παρέμβαση θα γίνει την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ώρες 10:30 - 13:30, στο χώρο ανάμεσα στο Μουσείο της Βραυρώνας και στην εκβολή του Ερασίνου ποταμού. Η δράση θα συμπεριλάβει τον καθαρισμό της εκβολής του ποταμού και του πυρήνα του υγροβιότοπου.

Ας βοηθήσουμε όλοι σήμερα για να μπορέσουμε να χαρούμε αύριο την επιτυχία της περιοχής. Φέρτε τους φίλους σας, αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, την καλή σας διάθεση και ελάτε!

Δηλώσεις συμμετοχής στους:
Σπύρο Ψύχα, κιν. 6974.510976
[email protected]
Κώστα Γαγάνη, κιν. 6972.899278
[email protected]

Σημειώνουμε ότι η δράση αυτή αποτελεί συνέχει του προγράμματος «Προστασίας και ανάδειξης του υγροτόπου της Βραυρώνας» που υλοποιείται από την Ορνιθολογική σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Δήμο Μαρκόπουλου.
Το πρόγραμμα επιδιώκει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επαναφορά της αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και στο φυσικό πλούτο του υγροτόπου.


2. Πολύ σημαντική εκδήλωση είναι η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) και ώρες 17:30 - 21:00.
Η Ημερίδα στοχεύει στην προβολή του έργου των εθελοντών στην Ορνιθολογική και στην προσέλκυση νέων εθεόντών. Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα της Ορνιθολογικής τα οποία υλοποιούνται με τη συμβολή εθελοντών ενώ νέοι και παλαιότεροι εθελοντές και εθελόντριες θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στα μέλη και στο κοινό. Επομένως μπορείτε να ενημερώσετε τους φίλους σας και όποιον άλλον ενδιαφέρεται και να γίνετε εθελοντές στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία!

Πληροφορίες για το πρόγραμμα της Ημερίδας:
Σπύρο Ψύχα, κιν. 6974.510976
[email protected]
Τατιάνα Αιγινήτου, τηλ. 210 8228.704 & 210 8227.937
[email protected]
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  lftc

Εκδηλώσεις
της παιδικής λέσχης «Ξεφτέρια», 2009-2010

rt2  
  lft top top  
Η παιδική παρέα της Ορνιθολογικής «ΞΕΦΤΕΡΙΑ», δημιουργήθηκε με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά και την ενεργοποίησή τους για τα μεγάλα και μικρά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ελάτε και εσείς μαζί μας στο μαγευτικό κόσμο της φύσης και των πουλιών!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα ζώα:
Επίσκεψη σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Αττική.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου και Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» καλωσορίζουν τις Απόκριες:
Κατασκευή αποκριάτικων μασκών με θέματα από το ζωικό βασίλειο.
(24/01) Γραφείο Ορνιθολογικής, Θεσσαλονίκη.
(07/02) Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττική.

Κυριακή 7 Μαρτίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» φτιάχνουν πήλινες χελιδονοφωλιές
και παίζουν το «παιχνίδι της μετανάστευσης».
Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττική.

Κυριακή 25 Απριλίου
Γνωριμία με τους οικότοπους, περιβαλλοντικά παιχνίδια
και κατασκευή πήλινων χελιδονοφωλιών.
Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 16 Μαΐου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» πάνε εκδρομή: Ημερήσια εκδρομή σε βιότοπο της Αττικής.

Κυριακή 6 Ιουνίου
Τα «ΞΕΦΤΕΡΙΑ» γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
και ετοιμάζονται για διακοπές:
δημιουργία παραμυθιών, κατασκευές, δρώμενα.
Θεσσαλονίκη.
rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
lftc Μοιραστείτε τις σκέψεις σας! rt2  
  lft top top  


Γεια σας, ονομάζομαι Βασίλης και είμαι 28 χρονών.
Είμαι  εθελοντής της Ορνιθολογικής εδώ και ενάμιση χρόνο μαζί με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Πάντα αγαπούσα τα ζώα αλλά δεν περίμενα ότι θα αφιέρωνα τόση ενέργεια και χρόνο για τα πουλιά!Η πρώτη μου επαφή με τα πουλιά ήταν πριν δύο χρόνια όταν πήγα για παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Άγρα - Βρυττών - Νησίου:
μαγευτική εμπειρία όπου ερωτεύτηκα τον κόσμο των πουλιών από την πρώτη στιγμή!
Δε μπορούσα να πιστέψω ότι υπήρχαν τόσα πολλά είδη πουλιών στην Ελλάδα!
Όσα πιο πολλά πράγματα μάθαινα για τα πουλιά, τόσο πιο πολύ ήθελα να συμμετάσχω ενεργά στα εθελοντικά προγράμματα προστασίας και διαχείρισης της Ορνιθολογικής. Έπειτα από ένα χρόνο εθελοντισμού στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, αποφάσισα να πάρω μέρος στο πρόγραμμα της Ορνιθολογικής, στον υγρότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου.
Όταν έφτασα στον Άγρα, έπαιρνα το ποδήλατο και εξερευνούσα την περιοχή.
Επειδή ήμουν μόνος μου, με ποδήλατο, τα πουλιά δε τρόμαζαν τός,ο οπότε είχα την ευκαιρία να απολαύσω τον υγροτόπο με πιο φυσικό τρόπο. Οι κάτοικοι των Βρυττών ήταν πολύ φιλικοί και ένιωσα αμέσως σαν στο σπίτι μου. Η Ειρήνη και εγώ δουλέψαμε πολύ για να ετοιμάσουμε το ξενώνα για τους εθελοντές του EVS. Αλλά κάναμε και ταξίδια στα κοντινά βουνά όπου ήταν εξίσου όμορφα όσο ο υγρότοπος.
Όταν έφτασαν και οι υπόλοιποι εθελοντές, οι ημέρες πέρναγαν με πολύ παρατήρηση πουλιών, δράσεις διατήρησης και διαχείρισης, αλλά και με μικρά ταξιδάκια.
Τώρα που αυτό το όμορφο μονοπάτι γεμάτο όμορφες μνήμες τελείωσε, θα ήθελα να ξαναγυρίσω του χρόνου, και ελπίζω να σας δω όλους εκεί!

Μπορείς και εσύ να συμβάλλεις στην προστασία των άγριων πουλιών
και των βιοτόπων τους!

Περισσότερες πληροφορίες στο:
http://www.ornithologiki.gr/scripts/list_volp.php



Η στήλη αυτή είναι δικιά σας!
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας με την Ορνιθολογική,
παρακαλώ στείλτε το κείμενο σας στο [email protected]

rt  
  lt    
  lftB bt top rtB  
  supportUs    
    footerBanner    
    Copyright © 2009-2010 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία    
         
bootomLinks bootomLinks bootomLinks bootomLinks member top top